Anasayfa

Ara

Favori

Sepetim0

Giriş

(0)

İhracat Nedir?

1. İhracat Nedir?
İhracat, en basit anlamda bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin başka bir ülkede satılmak üzere gönderilmesi işlemidir. Bu ürünler tarımsal ürünlerden ve üretilmiş ürünlerden yazılım ve finansal hizmetlere kadar değişebilir. Bunu, ülkenizin benzersiz olanaklarını daha geniş dünyayla paylaşmak, ekonomik büyümeyi ve kültürel alışverişi teşvik etmek olarak düşünebilirsiniz.

 

2. Hizmet İhracatı :
Fiziksel mallar gibi hizmetler de ihraç edilebilir. Turizmden eğitime, mühendislik danışmanlığından veri işlemeye kadar ihraç edilebilir hizmetlerin alanı çok geniştir ve sürekli genişlemektedir.

 

3. Yerli Üretim mi, Dünya Çapında Üretim mi?
Malların yurt içinde üretilmesi ihracat sürecini basitleştirse de bu katı bir gereklilik değildir. Dünyanın her yerinden gelen ürünler, burada gümrükten geçmesi halinde Türkiye'den ihraç edilebiliyor. Örneğin Türkiye'deki bir şirket, İtalya’dan mobilya hammaddesi ithal edip, işleyip, ürünü nihai mal hale getirip Irak’a ihraç edebilir

 

4. İhracat Bölgesinin Tanımlanması:
Sınırları fiziksel olarak geçme eylemi ihracat için gerekli görünebilir, ancak sınır her zaman bu kadar net değildir. Günümüzün dijital çağında, yazılım indirme ve çevrimiçi danışmanlık gibi hizmetler, sunucunun sınırlarını hiç terk etmeden "dışa aktarılabilir". Alıcı başka bir ülkede ikamet ettiği ve hizmetin bedelini ödediği sürece ihracat sayılır.

 

Nasıl ihracatçı olursunuz?
Bir vergi numarasına sahip olan gerçek veya tüzel kişiler ihraç edecekleri ürünle ilgili olan ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirler.

 

İhracatçı Birlikleri, ihracatçılar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, üyelerinin menfaatlerini korumak ve gelişmelerini sağlamak, üyelerinin sorunlarının çözümüne yardımcı olmak, onları temsil etmek gibi amaçlarla kurulmuş tüzel kişiliklerdir. 
İhracatçı birlikleri Türkiye İhracat Meclisi çatısı altında toplanmış durumdadırlar. 

 

Ülkemizdeki İhracatçı Birlikleri hangileridir?
-Akdeniz İhracatçılar Birliği - Mersin, Türkiye
-Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği – Antalya, Türkiye
-Denizli İhracatçılar Birliği – Denizli, Türkiye
-Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği – Erzurum, Türkiye
-Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği – Trabzon, Türkiye
-Ege İhracatçı Birlikleri – İzmir, Türkiye
-Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri - Gaziantep, Türkiye
-Hizmet İhracatçıları Birlikleri - Bahçelievler, İstanbul/Türkiye
-İstanbul İhracatçı Birlikleri - Bahçelievler, İstanbul/Türkiye
-İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri - Bahçelievler, İstanbul/Türkiye
-İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri - Bahçelievler, İstanbul/Türkiye
-Karadeniz İhracatçı Birlikleri – Giresun, Türkiye
-Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri - Ankara, Türkiye
-Uludağ İhracatçı Birlikleri - Bursa, Türkiye

 

 
İhracatçılar Birliği’ne Üye Olurken Herhangi Bir Ücret Öder misiniz?
İhracatçı birliklerine üye olurken giriş aidatı ve daha sonra yıllık olarak aidat ödemesi yaparsınız. Bunun dışında düzenleyeceğiniz her bir ihracat beyannamesi için bir nispi aidat ödersiniz. Nispi aidat bedeli, ihraç ettiğiniz ürünün FOB bedelinin en fazla binde birine kadar belirlenen oranda tahsil edilir.


Bu konuda daha detaylı bilgi almak için bulunduğunuz yerdeki İhracatçı Birliği’nden detaylı bilgi alabilirsiniz.


İstediğiniz her ürünü ihraç edebilir misiniz?
İhracatı devlet tarafından yasaklanmamış olan bütün ürünler ülkemizden ihraç edilebilmektedir.


Bazı malları ihraç edebilmeniz için ise belirli kamu kurumlarından izin almanız gereklidir. Örneğin, askeri bir malzeme ihraç etmek istiyorsanız öncelikle Milli Savunma Bakanlığı’ndan izin almalısınız.


İhracat yapmaya karar verdiğinizde, ilk olarak malınızın ihracının yasak olup olmadığını ya da bu malı ihraç edebilmek için bir izin almanızın gerekli olup olmadığını öğrenmenizi netleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için ihracı yasak malları ve ihracında izin alınması gereken malları gösteren listelere bakmanız gereklidir. 

 

Resim
Arama Yap
Arama Yap
X